Historiek

1870

Stichting van de maatschappij onder het impuls van Gustaaf Meerseman, Ernest Vandamme en Richard Deconinck. Toondichter Emiel Cuvelier was de eerste voorzitter.

1888

In 1988 verschijnen op het podium van “Kunst en Broedermin” de eerste vrouwelijke toneelspeelsters. Twee dames kwamen de rangen vervoegen, namelijk Alida Cuvelier en Isabel Ameel. Hiermee mag “Kunst en Broedermin” het recht opeisen één van de eerste verenigingen in Vlaanderen te zijn geweest die aan de emancipatie van de vrouw ten volle burgerrecht heeft verschaft.

1901

Een ongekende en verrassende bijval viel de maatschappij ten deel met de opvoering van “Baekelandts historie”, een zangspel bewerkt door Gustaaf Meerseman en gecomponeerd door een ander lid van de vereniging, Henri Verhaeghe.

1923

Als primeur in Vlaanderen wordt “Schoon Julietje van Volendam” met groot succes opgevoerd, dankzij regisseur Jules Le Roy die er een uniek geheel van maakte. De vereniging krijgt de machtiging om de titel “Koninklijke Maatschappij” te voeren. De eerste opvoering wordt gegeven van “De Wolf in ’t gebergte” van de hand van Stadens hoofdonderwijzer Emiel Serroen. Een triomfantelijke vertoning.

1926

Toneelprijskamp te De Panne. “Kunst en Broedermin” behaalt de eerste prijs in drama en de tweede prijs in blijspel.

1956

Met onze toneelkring “Kunst en Broedermin” behalen we de Algemene Prijs van het Verbond der Vlaamse Toneelverenigingen.

1968

“Kunst en Broedermin” krijgt van de hoofdkamer “De Fonteyne” te Gent de confirmatie om voortaan de naam te dragen van de Rederijkerskamer “De onnozele van Staden” met kenspreuk “Kunst en Broedermin”, als dankbare herinnering aan de in 1549 te Staden opgerichte Rederijkerskamer met die naam.

1970

Luisterrijke viering van het honderdjarig bestaan. “Kunst en Broedermin” wordt op 2 mei te Mechelen tweede (88 punten op 100) in het Nationale Prijskamp voor Eenakters om het Urbain Muydersjuweel met het stuk “Help, ik leef!” in regie van Remi Tanghe, vader van de bekende regisseur Dirk Tanghe.

1972

Achttien maart. “Kunst en Broedermin” geeft in het Nederlandse Den Haag een schitterende vertoning van “bushalte” van W. Inge, tijdens een uitwisselingsprogramma in het kader van het Belgisch Nederlands cultureel akkoord.

1999 – …

Na enkele jaren van bezinning werd met een vernieuwde ploeg terug verder gewerkt. Sindsdien zijn we een hechte groep enthousiaste vrijwilligers gevonden die elk jaar het beste van zichzelf proberen geven op en naast het podium. Klik hier om een overzicht te zien van alle opvoeringen die “Kunst en Broedermin” sinds 1999 gebracht heeft.